Zapland

Zapland
In deze zaal zap je tussen drie onderwerpen: dino’s, insecten en de zee.
Dino’s, wie kent ze niet? En toch heeft geen enkel mens een dino in het echt gezien. Het zijn dieren uit een ver verleden wiens soortgenoten, de reptielen, nu nog altijd bestaan. Hoe ze 65 miljoen jaar geleden uitgestorven zijn, weten we nog altijd niet. Wat er nog overblijft, zijn hun fossielen die ons veel duidelijk maken, maar soms voor nog meer vragen zorgen. Er zijn veel theorieën over maar zekerheid is er niet.

De zee, het strand, de zon, het water, de wind. De zee kan heel gemeen uithalen. Aan de wolken kan je zien wat er op til is en ook de golven vertellen je veel. Je vindt hier schelpen en vogels en andere vreemde creaturen. De weekdieren vormen één familie maar ze verschillen heel sterk van elkaar. Strandvogels weten precies waar ze hun voedsel onder het zand kunnen vinden. Kom maar kijken hoe dat werkt!

De insecten, we kennen ze wel: muggen, bijen, vliegen, vlinders, vlooien, luizen en we kunnen er nog wel meer opnoemen. Er bestaan meer dan een miljoen soorten. Ze hebben allemaal hetzelfde basismodel: kop, borststuk, achterlijf. Maar de variatie op dit basisthema is bijna eindeloos. Insecten bestaan al heel lang. De oudste fossielen zouden 300 miljoen jaar oud zijn. Na een bezoek aan Zapland hebben woorden als facetoog, voelspriet, mimicry en metamorfose voor jou geen geheimen meer.
Voel je het al jeuken?

Sint-Pietersplein 14 9000 Gent
09/244 73 73
kinahuis@stad.gent

© Stad Gent 2018
De wereld van Kina: het Huis,
Sint-Pietersplein 14, 9000 Gent
tel. 09 244 73 73, kinahuis@stad.gent